Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Onthaalouders

De dienst onthaalouders vindt u in het Sociaal Huis, Kerkstraat 37 te Hoevenen, op het gelijkvloers.

 

De dienst organiseert dagopvang voor baby's en peuters via de aangesloten onthaalouders/kinderbegeleiders.

 

Er zijn onthaalouders die thuis werken en er is een groepsopvang.  Daar is er ruimte, aandacht en tijd voor kindjes in een kleine groep en/of huiselijke sfeer. Zo kunnen ze zich volgens eigen tempo ontwikkelen binnen de geborgenheid van het kindgroepje. Meestal is de opvang overdag tot 2,5 jaar, soms nog naschools tot maximum 12 jaar. Er wordt belang gehecht aan regelmaat: ca. 3 opvangmomenten per week meestal is dit tussen 7.30 en 17.30uur. De onthaalouder kan gebruik maken van de speel-o-theek en ze kan ook gratis verzorgingsmateriaal ontlenen via de dienst.

 

Ouders kiezen zelf het gezin dat het beste bij hen past, want onderlinge communicatie en goed overeenkomen is belangrijk. . Na afspraak voor een inschrijving word je aanvraag geregistreerd. Meestal worden adressen van vrije opvanglocaties 4 à 5 maanden voor de opvang vrijgegeven na een gesprek op de dienst. Vlugge instap kan onder bepaalde voorwaarden mogelijk zijn. Eventueel wordt gezorgd voor reserveopvang bij verlof opvang. Informatie kan altijd doorgestuurd worden

 

Ouders betalen volgens hun inkomen met een stijgende vermindering vanaf het tweede kind en eventueel meerling zoals in alle inkomensgerelateerde kinderopvangvoorzieningen. Sociaal tarief is ook mogelijk. De gemiddelde dagprijs bedraagt 14 euro, twee maaltijden tijdens etensuren inbegrepen.
Mama/papa kan altijd beroep doen op de verantwoordelijke als er vragen/problemen zijn. In het voorjaar wordt het fiscaal attest voor de belastingen bezorgd.

 

Onthaalouders krijgen een belastingvrije onkostenvergoeding vanuit de dienst, aangepast aan de index. Zij hebben een eigen sociaal statuut: ziekteverzekering, arbeidsongevallen, beroepsziekten, pensioen, kindergeld, extra uitkering bij onverwachte afwezigheid van een kind. Er is geen verlofgeld, eindejaarstoelage noch werkloosheidsvergoeding. Cumulatie is mogelijk met loopbaanonderbreking/ tijdskrediet / overlevingspensioen. De overheid betaalt de werkgevers- en werknemersbijdragen.

 

Kriebelt het bij jou om zelf kinderen thuis op te vangen en wil je meer weten om onthaalouder te worden? Aarzel dan niet en surf naar de website http://www.ikwordonthaalouder.be/

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken