Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Gebruiksklaar maken van de e-ID en de kaartlezer?

Als je beschikt over een elektronische identiteitskaart dan kan je via een pc met internetverbinding toegang krijgen tot het e-loket. Voor sommige webformulieren (waarbij authenticiteit is vereist) is de kaartlezer verplicht en moet je hiervoor de e-ID software installeren. Als je onderstaande stappen volgt, zal het zeker lukken. Voor andere webformulieren is de e-ID en kaartlezer vrijblijvend en kan je opteren het formulier te laden met de identiteitsgegevens vanaf je e-ID of deze zelf typen.

 

STAP 1: Schaf een kaartlezer aan en installeer deze

Een kaartlezer is een speciaal apparaatje om de e-ID met de PC te verbinden. Er bestaan verschillende soorten kaartlezers. Meer informatie over kaartlezers vindt u op deze website.  

De kaartlezer moet in ieder geval geschikt zijn voor de elektronische identiteitskaart. Nadat je een kaartlezer hebt gekocht, installeer je die met de bijhorende software (gebeurt veelal automatisch nadat je de kaartlezer de eerste maal hebt verbonden met de pc).

Een kaartlezer is te koop in een computerwinkel of op een speciale afdeling van een discountwinkel.

 

STAP 2: Installeer het certificaat van je identiteitskaart

Om de gegevens van je e-ID te kunnen uitlezen is het nodig software te installeren. Je kan deze software vinden op de site van de elektronisch identiteitskaart. Nadat het programma geïnstalleerd is, plaatst dit de snelkoppeling 'e-ID Viewer' op je bureaublad (of map naar keuze).
Door je elektronische identiteitskaart in je kaartlezer te stoppen zal je certificaat automatisch worden geïnstalleerd en bent u klaar om te werken met het e-loket. Er zal gevraagd worden om je pin-code van je e-ID in te voeren. Pin-code kwijt of verloren? Hier vind je raad.

 

STAP 3: Doe je aanvraag

In het loket zitten 2 verschillende formulieren. Er zijn a)webformulieren die je online invult en verstuurt en b) pdf-formulieren die je invult en via je eigen e-mailprogramma aan de bevoegde dienst overmaakt. Pdf-formulieren kan je gebruiken via het programma Adobe Reader. Je kan dit gratis downloaden van de website van Adobe.

Er zijn ook 2 soorten webformulieren: a) formulier waarbij je verplicht de e-ID moet gebruiken (digitale stempel) en b) formulieren zonder verplichte authenticatie (niet verplicht de eID en kaartlezer te gebruiken maar wel verplicht een identiteit in te geven).

 

Bij de formulieren met verplichte authenticatie (verplicht eID en kaarlezer te gebruiken) moet u afhankelijk van uw computer besturingssysteem enkele veiligheidscertificaten aanvaarden om tot de automatische gegevensoverdracht te komen. Als u deze certificaten niet aanvaardt, wordt de toepassing en het webformulieren afgesloten. Uw systeem gaat na of deze toepassing betrouwbaar is.

 

Doe je in de toekomst opnieuw een aanvraag dan hoef je stap 1 en 2 niet te herhalen, maar wat wel steeds wordt herhaald zijn de veiligheidscertificaten (of u zou moeten gebruik maken van de permanente betrouwbaarheid dat u kan aanvinken). Maak je bij een volgende aanvraag gebruik van een andere identiteitskaart (bijvoorbeeld die van een van je gezinsleden), dan stop je deze kaart gewoon in je kaartlezer en zal het certificaat automatisch worden opgestart en wordt uw PIN code gevraagd.

 

Opmerking: er kunnen zich nog problemen voordoen met internetbrowsers bij het inlezen van de e-ID gegevens. Deze problemen zijn er buiten onze wil en zijn rechtstreeks gerelateerd aan deze browsers en de Java software. Aanvaard de risico's en/of actualiseer de Java software of gebruik een andere internet browsers en probeer het opnieuw.

AANVERWANTE INFO


Zoeken