Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Behaag…natuurlijk 2018

De behaagactie is een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het gemeentebestuur.

Natuurlijk “behagen”

Deze actie van Natuurpunt kent dit jaar haar 25ste editie en loopt in 30 Antwerpse gemeenten!

Als toemaatje worden er dit jaar 3 soorten als “Boom van het Jaar” aangeboden en tevens zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

Wat de soorten betreft die te koop worden aangeboden, wordt opnieuw veel aandacht geschonken aan de promotie van autochtoon plantmateriaal.

De autochtone planten zijn allen cursief aangegeven.

Welke planten?

 

I. Haagpakketten:

Er worden 12 verschillende pakketten aangeboden, naar­gelang de ruimte die u wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog. (De taxus is lager, zie verder).

 

Pakket 1: Houtkant

Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

Soorten: zomereikhaagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes

12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 8,50 euro.

 

Pakket 2: Houtkant natte gronden

Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem.

Soorten: zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar.

12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 7,50 euro

 

Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag

Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal tweemaal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien.

Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos.

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 16 euro

 

Pakket 4: Doornhaag

Ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos.

24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 15 euro

 

Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en kardinaalsmuts.

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 16 euro

 

Pakket 6: Veldesdoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.

Soort: veldesdoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 17 euro

 

Pakket 7: Meidoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek.

Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 16 euro

 

Pakket 8: Bijenbosje

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.
Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers.
12 planten, 2 planten per soort. 
Prijs: 7,50 euro

 

Pakket 9: Vogelbosje

Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.

Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout.

5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort. Prijs: 3,50 euro

 

Pakket 10: Taxushaag

Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor de aanmaak van kankerbestrijdende medicijnen.
Soort: taxus - 10 planten. Goed voor 2,5 m.
Prijs: 16 euro

 

Pakket 11: Haagbeukenhaag

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 m geschoren, voor en na de zomer.

Niet te verwarren met de beukenhaag.

Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 18 euro

 

Pakket 12: Beukenhaag

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" wordt niet aangeboden.

Soort: beuk - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 22 euro

 

II. Individuele planten

 

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken, en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klim­planten "wortelen" niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruik maken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten.

 

·         Hop: opgepast: prima als gevelplant, maar in de tuin kan hij woekeren! 5 euro

·         Wilde kamperfoelie: 4 euro

·         Bosrank: 4 euro

III. Bomen

Knotwilg

Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden geoogst tijdens de Dag van de Natuur op zaterdag 24 november. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg. Prijs: 3 euro

 

Bomen van het jaar

 

Lijsterbes Sorbus aucuparia

 

De wilde lijsterbes is een winterharde boom uit de rozenfamilie. De boom kan tot 10 meter hoog worden en bloeit in mei en juni met grote, crèmewitte bloemen in veelbloemige tuilen. De plant wordt door insecten bestoven en de verspreiding vindt vooral plaats door vogels die de bessen hebben gegeten. Prijs: 40 euro

 

Veldesdoorn Acer campestre

Veldesdoorn, ook Spaanse aak genaamd, is een bladverliezende, inheemse, kleine boom met een bossige, ronde kroon. De bladeren geven mooie geelrode herfstkleuren. Veldesdoorns bloeien vanaf eind april met onopvallende geelgroene bloempjes. Prijs: 40 euro

 

Vogelkers Prunus padus

De inheemse vogelkers is één van onze mooist bloeiende bomen. In mei verspreiden de talrijke witte bloemtrossen een aangename geur. De bessen zijn een echte lekkernij voor vogels. Vogelkersen kunnen 10 tot 12 meter hoog worden en 6 tot 8 meter breed. De kroonvorm is breed piramidaal. De bladen zijn mooi donker olijfgroen en zijn langs de rand fijn gezaagd en licht behaard. In het najaar verkleurt het blad naar opvallend geel tot oranjegeel. Prijs: 40 euro

 

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3m. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2,5 m meegeleverd.

 

Fruitbomen

Als je ervoor kiest om een fruitboom aan te planten in functie van de opbrengst, raden we je aan, om je vooraf goed te informeren. De bestuiving is erg belangrijk. De aangeboden soorten zijn allen zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan, levert een betere oogst op. Zie voor meer info bij www.fruitbomen.net/bestuiving

 

Pruim Belle de Louvain

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed, doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders. De soort is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met bomen die in de buurt staan levert een betere oogst op. Prijs: 20 euro

 

Kers Lapins

In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat.  De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven. Prijs: 20 euro

 

Appel Elstar

Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort.
Prijs: 20 euro

 

Peer Doyenné du Comice

Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en beter gevormde vruchten. Prijs: 20 euro

 

De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd.

V. Bijenhotel

Wilde bijen hebben het vandaag erg moeilijk. Door ziektes, pesticiden en een monotoon landschap waar er almaar minder nectar en stuifmeel te vinden is. En dat is ook voor ons een probleem. Wilde bijen zijn immers prima bestuivers van fruitbomen, gewassen en wilde planten.  En zonder bestuivers geen eten, zo simpel is dat. Natuurpunt helpt de wilde bijen, onder meer door het bijenhotels te koop aan te bieden en mensen te sensibiliseren om hun tuin vogelvriendelijk en dus ook bijen- en vlindervriendelijk in te richten.

Een goede start is het plaatsen van een bijenhotelletje. Hang het bij de komst van de lente op een zonnige plaats in je tuin en geniet volop van het werk van de wilde bijtjes. De bijenhotelletjes worden gemaakt door Den Atelier in Niel, een arbeidszorgcentrum voor mensen, die omwille van een arbeidsbeperking, niet terecht kunnen in de gewone tewerkstelling. Den Atelier is een project van vzw Pegode: www.pegode.be

Prijs: 20 euro

Hoe bestellen?

Op het bestelformulier duidt u uw keuze aan. Dit formulier dient uiterlijk woensdag 31 oktober ingeleverd te worden op de milieudienst van het gemeente­huis of via milieudienst@stabroek.be.
U betaalt het totale bedrag op het rekeningnummer van de gemeente Stabroek:
BE59 0910 0011 6126 met vermelding “Behaag – naam – adres”.

Wanneer afhalen?

Op zaterdag 1 december tussen 10 en 15 uur kan u uw bestelling afhalen op het recyclagepark van Stabroek, Krekelberg 30.

Info:

Milieudienst, 03 210 11 50, milieudienst@stabroek.be

Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudstips zijn te verkrijgen op de milieudienst in het gemeentehuis van Stabroek.

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken