Direct naar hoofdmenu / zoekveld

CurieuzeNeuzen Vlaanderen

‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’ brengt de luchtkwaliteit in kaart, in het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit.

De universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard lanceren het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij geprobeerd wordt om 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat te laten meten.

"Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen", zegt prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen), die het project leidt.

 

20.000 Vlaamse burgerwetenschappers

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een burgeronderzoek waarbij de hele Vlaamse bevolking actief betrokken wordt bij wetenschappelijk onderzoek. Het project heeft 20.000 meetpakketten ter beschikking. Dat zijn borden met twee buisjes die gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties aan een raam hangen. Na een maand worden ze ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. De resultaten worden bekendgemaakt in september 2018.

"Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Vlamingen bij het onderzoek te betrekken om luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland", zegt Meysman. "Elke deelnemer zal bovendien ook zijn persoonlijk resultaat krijgen en zo weten hoe gezond de lucht in zijn straat is."

 

Banner

 

Tot 20 maart kunnen mensen zich inschrijven om deel te nemen op http://standaard.be/curieuzeneuzen. In de maand mei worden de data verzameld met een eenvoudige meetopstelling die de burgeronderzoekers aan het raam hangen. De resultaten worden bekendgemaakt in de derde week van september.

AANVERWANTE INFO


Zoeken