Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Straatvinken

Straatvinken daagt duizenden burgers en organisaties uit om op donderdag 24 mei tussen 17u00 en 18u00 het verkeer in je straat te tellen.

Hoe gezond is het verkeer in jouw straat?

 

De Ringland Academie lanceert opnieuw een grootschalig wetenschapsproject met burgers: Straatvinken. Dit jongste broertje van CurieuzeNeuzen meet deze keer niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Duizenden burgers zullen op donderdag 17 mei één uur lang alle verplaatsingen in hun straat tellen.

Op initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland brengen duizenden burgers in de regio Antwerpen, evenals in Leuven, op donderdag 24 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Ze tellen het aantal en de soort verplaatsingen: te voet, met de fiets, de bus of tram, de auto,...

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven onderwerpen de telresultaten vervolgens aan een analyse. Omdat het om een jaarlijks weerkerend evenement gaat, kunnen de wetenschappers nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de modal shift naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken.

 

Modal split 50/50

Een van de doelstellingen van het Toekomstverbond, in 2017 afgesloten tussen de overheid en de Antwerpse burgerbewegingen, is de realisatie van een modal split 50/50 in de vervoersregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen gebeurt op een duurzame manier: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Momenteel is dat nog maar 30 procent. In de Antwerpse vervoersregio gaan daarom 33 gemeenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima ondersteuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen.

 

Eén uur tellen

Meedoen kan op een heel eenvoudige manier. Maak op donderdag 17 mei slechts één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met een speciaal ontwikkelde telapp of met een papieren telformulier. Meld je vandaag nog aan via de website straatvinken.be.

 

Samenwerking

Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Ondersteunende partners zijn de stad Antwerpen, Gazet van Antwerpen en Argenta.

 

Meer info op straatvinken.be.

 

Ter info: 

Omdat op 17 mei mogelijk gestaakt wordt bij De Lijn, werd Straatvinken* verplaatst naar 24 mei. Trams en bussen zijn onmisbare schakels in het realiseren van de 'modal split'. Door de telling te verschuiven garanderen we dat ze representatief blijft.

Het nieuwe telmoment vindt plaats op
donderdag 24 mei
van 17 tot 18 uur.


AANVERWANTE INFO


Zoeken