Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Test de pendelbus

Test gratis de pendelbus van en naar je werk in de haven (rechteroever) op 15, 16 en 18 mei. Inschrijven voor 10 mei.

Inschrijven kan via http://www.pendelbushaven.be/. Hier vind je ook alle praktische info.

 

S17042407400 0001

Stabroek eerste gemeente die de Pendelbus inricht

 

De Pendelbus is een vervoersmiddel van en voor iedereen die tewerkgesteld is in de haven van Antwerpen. Sinds 2010 rijdt ze op de Linkerscheldeoever en sinds het najaar van 2016 pendelt ze in het volledige havengebied. Het is een initiatief van het Havenbedrijf en van de Maatschappij Linkerscheldeoever. En het wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, Ministerie van Mobiliteit. Stabroek zal de eerste gemeente in Vlaanderen zijn die de Pendelbus inricht om het mobiliteitsprobleem in haar gemeente actief aan te pakken.

“Uiteraard staat Stabroek achter dit mooie initiatief en wil dit zeker ondersteunen”, begint burgemeester Rik Frans te vertellen. “We zijn hier immers een trechter tot de haven en willen maar al te graag de dorpskern ontlasten. Een auto is nl. 10 m file, dus als we al 25 mensen kunnen bereiken dan is dat 250 m file minder”, aldus de burgemeester. 

 

Voor wie en hoe werkt het?

“De Pendelbus is er voor iedereen die in de haven van Antwerpen werkt. De eindbestemming moet een bedrijf in de haven zijn. Maar ook bv. de Luithagen en omgeving horen daar bij” legt projectcoördinator Bob Kussé uit. Het bedrijf waar men werkt dient wel aangesloten te zijn; dit is een eenvoudige aanvraag. Voordeel is dat de maandelijkse factuur door de werkgever voor 120% fiscaal kan ingebracht worden. De werknemer moet voor 24u00 de dag voordien een plaatsje reserveren en dit voor een rit heen en terug of voor een enkele rit en de pendelaar kan dit doen voor de dag, de week of een volledige maand nadien.  De bussen rijden tot aan de ingang van het bedrijf en de uren zijn afgestemd op ploegendiensten. 

 

Duurzaam

Door het online reserveringssysteem kan de vervoerder kijken hoeveel pendelaars er mee rijden en op basis van het aantal zal de grootte van de bus bepaald worden. Bij 5 personen bijvoorbeeld een busje van 8 of bij 40 een bus voor 50. Iedere pendelaar draagt bij tot het oplossen van het mobiliteitsprobleem en het verlagen van de CO2-uitstoot. “De Pendelbus vervoert jaarlijks 65.000 pendelaars.”, aldus Kussé. 

 

Promodagen

Om de Pendelbus meer bekend te maken organiseert de gemeente Stabroek promodagen voor de inwoners van Stabroek en van alle omliggende dorpen. Die hebben plaats op 15, 16 en 18 mei en zijn alleen voor een bestemming op de Rechterscheldeoever. Tijdens deze drie dagen krijgen de inwoners van de gemeente Stabroek de kans om gratis mee te rijden naar hun werk, betaald door de gemeente en onafhankelijk of jouw bedrijf al aangesloten is. De route van de Pendelbus in Stabroek vertrekt aan de Sporthal Attenhoven in Hoevenen en rijdt dan naar de opstapplaats aan de fietsenstalling ’s Hertogendijk, de volgende opstapplaats is op de parking Picolo en de laatste opstapplaats is aan de P+R Stabroek aan de firma Aertssen.

De route en het uurschema kan je bekijken op http://www.pendelbushaven.be/. Reserveren doe je via de website door bovenaan de rode knop “PROMO Stabroek”  aan te klikken.

Nadien volgt een evaluatie en bij voldoende interesse kan beslist worden om de Pendelbus permanent te laten rijden.

 

 

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken