Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Ondernemen / Ondernemen

Ondernemen

Een zaak starten? Een goed idee!

Maar, is uw project goed voorbereid? Een goede voorbereiding en planning garanderen geen succes, maar vermijden vaak verrassingen.

Goed advies en informatie op maat in de opstartfase van uw onderneming helpt u op weg naar de realisatie van uw plannen.

Het opstarten van een handelszaak vergt een aantal stappen. Op de website van het Vlaams agentschap ondernemen vindt u alle informatie die nodig is om een zaak te beginnen.

Of download de brochures op de publicatiepagina van het agentschap. Informatie over het ondernemerschap vindt u ook op het portaal van de federale overheid.

 

Een verplichte stap voor startende ondernemers is onder andere een erkend ondernemingsloket consulteren. Daar kan u terecht voor uw inschrijving in de kruispuntbank voor ondernemingen (kbo) en de aanvraag van u ondernemingsnummer. Een inschrijving in de KBO is niet gratis.

 

Gemeentelijke starterspremie

Eenmaal gestart kan u een deel van u kosten recuperen door de starterspremie aan te vragen bij de gemeente Stabroek. U hebt daar vanaf uw oprichtingsdatum 1 jaar de tijd voor.

 

logoAO

Hebt u een grotere begeleiding nodig in uw opstartfase? De accountmanagers van het agentschap ondernemen begeleiden u en uw onderneming bij de opstart en bij de verdere ontwikkeling van uw plannen. Interesse? Neem contact via hun website. Op de website van het agentschap ondernemen vindt u tal van brochures en informatie over de overheidsmaatregelen voor ondernemers. Bovendien kan u via de subsidiedatabank eenvoudig opzoeken voor welke steunmaatregelen uw bedrijf in aanmerking komt.

 

Ook SYNTRA Vlaanderen organiseert een aanbod voor de begeleiding van zelfstandige ondernemers met daarnaast opleiding en vorming. SYNTRA Vlaanderen is het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming dat gesubsidieerd wordt door de overheid. De 24 Vlaamse opleidingscentra voor zelfstandigen en kmo's zijn gegroepeerd in 5 regionale SYNTRA koepels. Meer info op de website van syntra vlaanderen

 

Meer info over handelspraktijken vindt u ook op het portaal van de federale overheid.

 

Nuttige info voor het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan/businessplan is een instrument om op een kwalitatieve en kwantitatieve manier de onderneming voor te stellen. Het geeft weer wat de onderneming in de toekomst wil bereiken en hoe ze dat wil bewerkstelligen. Het is voor de financiële instellingen vaak een voorwaarde in de beslissing over uw financieringsplan.
Het Vlaams agentschap ondernemen geeft praktische tips om het businessplan op te stellen. Het agentschap richt zich specifiek naar startersinitiatieven.

Download de nuttige info voor de omgevingsanalyse van uw ondernemingsplan.

Op de website van de provincie vindt u ook een aantal actuele studies over detailhandel.

 

De socio-economische machtiging

Wenst u een kleinhandelszaak te starten met een netto verkoopoppervlakte van meer dan 400 m² toegankelijk voor het publiek, dan moet u een socio-economisch vergunning aanvragen.

Het verzoek tot het verkrijgen van deze socio-economische machtiging kan worden ingediend bij de gemeente waar de vestiging is gelegen.

De machtiging wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen. In bepaalde omstandigheden wordt voorafgaandelijk aan de machtiging, het advies van het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor de Distributie (NSECD) gevraagd. Dit advies is verplicht wanneer de netto verkoopoppervlakte 1000 m² of meer bedraagt.

Meer info over dergelijke vergunning kan u in Stabroek bekomen bij de dienst urbanisatie.

 

Stoppen met het bedrijf

Voor een vlotte overdracht en om abrupte stopzettingen te voorkomen is het belangrijk dat een ondernemer zich goed inlicht over de stopzetting en/of overname van het bedrijf. Gespecialiseerde informatie hierover vindt u op de website van het agentschap ondernemen.

AANVERWANTE INFO


Zoeken