Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Vrije Tijd / Noord-Zuid werking / Subsidies ontwikkelingssamenwerking

Subsidies ontwikkelingssamenwerking

Stabroek geeft jaarlijks subsidies voor ontwikkelingssamenwerking via volgende subsidielijnen:

  1. 11.11.11
  2. Stabroekse projecten
  3. Noodhulp
  4. Wereldwinkel
  5. Gros (Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) 

 

11.11.11

11.11.11 is de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Het gemeentebestuur geeft jaarlijks een subsidie aan 11.11.11 voor de talrijke projecten die worden ondersteund. In 2011 werkte 11.11.11 rond de problematiek van de klimaatverandering. U kan meer lezen over deze campagne via deze link. De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) coördineert de 11.11.11-actie en organiseert rondom het actieweekend diverse activiteiten. In 2011 bedroeg de bijdrage van het gemeentebestuur aan de 11.11.11-actie 23.200 euro.

 

Stabroekse projecten

Het gemeentebestuur ondersteunt projecten op het domein van ontwikkelingssamenwerking, opgezet door een vereniging met een Stabroekse connectie. Deze projecten kunnen jaarlijks een subsidie aanvragen. Woont u dus in Stabroek en bent u bijv. volop actief in een vzw die een ontwikkelingsproject coördineert, dan kan u werk maken van een aanvraag voor deze subsidie. Een project moet uitgevoerd worden door een organisatie met rechtspersoonlijkheid (bijv. vzw). Persoonlijke aanvragen komen niet in aanmerking. U kan hier reglement downloaden.

De voorbije jaren werden volgende projecten ondersteund:

  1. De projecten van Maarten Koch in Chili: het opvangtehuis Casa Betalpu en de coöperatieve voor wijnbouw en papayateelt.
  2. Jongeren voor Jongeren vzw. Via deze vzw ondersteunt het PITO een scholenproject in Senegal. Meer info over dit project  vindt u op deze website.
  3. vzw Ubuntu, een project met hiv-positieve kinderen in Zuid-Afrika. Meer info over dit project  vindt u op deze website.
  4. Artesanos vzw, een project met straatkinderen in Mexico. Meer info over dit project vindt u op deze website.

Elk van deze 4 projecten ontving in 2011 een subsidie van 1.750 euro.

 

Noodhulp

De gemeente Stabroek ondersteunt ook acties van ngo's gericht op het leveren van directe en acute (nood)hulp aan de plaatselijke bevolking van een land of regio, geteisterd door een natuurramp, oorlogsgeweld, epidemie, enz. Deze steun wordt meestal gegeven na een concrete oproep voor noodhulp in de media. Het college beslist op advies van de GROS over het toekennen van de noodhulp.

Zo keurde het college in april 2012 een bedrag van 1072,50 euro aan noodhulp voor Unicef goed voor hulp aan de jonge kinderen die slachtoffer zijn van de droogte in de Sahel in West- en Centraal-Afrika.

 

Wereldwinkel Stabroek

Het gemeentebestuur kent jaarlijks een subsidie toe aan vzw Wereldwinkel Stabroek voor het huren van hun winkelpand in de Dorpsstraat. Voor 2012 bedraagt deze subsidie maandelijks 420 euro. Voor meer informatie over de Stabroekse wereldwinkel kan u terecht op hun website.

 

ga naar boven

AANVERWANTE INFO


Zoeken