Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Vrije Tijd / Wandelen & Fietsen / Natuur infobrochures

Natuur infobrochures

paddestoel

Het Moretusbos, het Elsenbos en de Anti-tankgracht nodigen u uit voor een aangename uitstap in de natuur. Download de verschillende brochures:

Ravenhof - Moretusbos: een grenzeloze ontdekking

Moretusbos: van wildernissen tot barokke tuinkunst

Moretusbos: een schat van natuur

Ravenhof: van hoeve tot poort van de Voorkempen

Elsenbos: mozaïek van open en gesloten percelen

Anti-tankgracht: leven aan de waterkant

Bezoek ook eens: http://www.natuurenbos.be/nl-BE/domeinen/antwerpen/ravenhof  

 

 

 

logo natuur en bos

 

Copyrights foto's in de brochures: Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, agentschap voor natuur en bos.

 

 

Elsenbos

Het Elsenbos nodigt u uit voor een mooie wandeling.

ingang elsenbos

U ziet er de Corsicaanse den met zijn rechte donkere stam en de rooduitlopende grove den. Het loofhout bestaat er uit eik, els, lijsterbes, spork, Amerikaanse vogelkers, enz.. Her en der kan u struikheide zien. Wie goed oplet, ontdekt er sporen van reeën en eekhoorns of hoort een specht.

Het agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het gemeentebestuur heeft een interessante wandelfolder opgemaakt.

Veel wandelplezier !
 

Loslopende honden: een gevaar voor mens en dier

Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt met aandrang dat baasjes hun honden in de natuur aan de leiband houden.

Het aantal incidenten tussen loslopende honden, wandelaars en andere recreanten neemt toe. Ook eigenaars waarvan de honden wel mooi zijn aangelijnd ondervinden soms last van loslopende honden van eigenaars die de regels niet zo nauw nemen.

Ook wilde dieren, zoals konijnen en reeën worden door loslopende honden verstoord. Alleen al in de bos– en natuurdomeinen in de omgeving Brasschaat - Kapellen - Stabroek zijn al verschillende reeën door loslopende honden opgejaagd en aangevallen. Minsten vier reeën zijn ook doodgebeten.

 

Jonge dieren

Binnenkort zijn er weer volop jonge dieren in de natuur. Reekalfjes worden doorgaans einde april - begin mei geboren  en zijn de eerste maanden bijzonder kwetsbaar. Ook andere dieren als  konijnen, hazen en vogels krijgen hun jongen in deze tijd van het jaar. Alle honden zijn jagers, en eenmaal los komen hun jachtinstincten vaak snel terug boven. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan ook aan alle baasjes om hun hond aan de leiband te houden. Dit is uiteraard geen prettige maatregel, maar ze is wel nodig.

 

Hondenzones

In de domeinen De Uitlegger (Kapellen), Brusselse Bossen (Brasschaat) en Noordheuvel (Wuustwezel) zijn speciale hondenzones ingericht. Daar kunnen honden op een veilige manier, onder toezicht van hun baasjes, vrij rondlopen en ravotten met andere honden.

 

Wetgeving

De wet bepaalt dat het verplicht is in openbare domeinen de hond aan te leiband te houden. De natuurinspecteur kan bij overtreding een proces-verbaal opstellen.

 

Meer info op de website van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, agentschap voor natuur en bos: http://www.natuurenbos.be/

 

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken