Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Veilig omgaan met asbest

Asbestvezels inademen kan gevaarlijk zijn. Deze vezels kunnen splitsen in kleine fragmenten die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Die kunnen ingeademd worden en zeer diep in de longen doordringen. In de buitenlucht en ook binnenshuis bevinden zich doorgaans weinig vezels, zolang de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Als asbest niet of nauwelijks aan een dragermateriaal gevonden is, kunnen gemakkelijk vezels vrijkomen. Ze komen vrij als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt. Zagen, slijpen, snijden, schuren boren of aspuiten onder hoge druk houden dus steeds een risico in.

 

Waar vind je asbest?

Bij een groep asbestproducten wordt het asbest hechtgebonden aan andere stoffen: golfplaten, dakleien en gevelleien, bloembakken, glasaltoepassingen, onderdakplaten, afvoerbuizen en goten, schouwpijpen en luchtkanalen, imitatiemarmer, vensterdorpels, muurkappen en vloertegels. De andere groep bestaat uit producten waarin het asbest min of meer vastzit (ongebonden asbest): plaatsisolatie rond verwarmingsleidingen, afdichtingskoord bij kachels en verwarmingsketels, ‘lagedensiteit’ asbestcementplaat (onderdakplaat, muurplaten van zolderruimtes en schouwen), asbestvilt en isolatie in huishoudtoestelen.

Asbestcementleien of asbestcementen golfplaten afspuiten met een hogedrukreiniger brengt anderen in gevaar en is strafbaar. Is er dan een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor het ontmossen? Momenteel niet. Het enige wat u kunt doen, is de dakbedekking vervangen.

 

Wat je moet doen als je asbesthoudend materiaal aantreft?

Niet-verweerd materiaal mag meestal blijven zitten. Onoordeelkundig verwijderen is veel gevaarlijker dan alles laten zitten. Beschadigd of verweerd asbesthoudend materiaal kan beter verwijderd worden als het niet afgeschermd is. Binnenhuistoepassingen uit ongebonden asbest in goede staat, die zich op een plaats bevinden waar regelmatig mensen komen, kunt u best laten verwijderen of afschermen indien mogelijk. Bv. asbestisolatie rond verwarmingsleidingen of lagedensiteitsasbestcement.

 

Hoe verwijder je asbesthoudend materiaal?

· Bevochtig tijdens de werkzaamheden het materiaal intens, zodat evt. vrijkomende asbestvezels niet wegwaaien.

· Gebruik handwerktuigen of evt. traagdraaiend gereedschap. Mechanische werktuigen met grote draaisnelheid zoals zaagschrijven, slijpschijven en boormachines zijn uit de boze.

· Voorkom dat het materiaal breekt door de stukken een voor een te verwijderen. Zeker niet gooien.

· Meng het niet met ander bouwafval.

· Zorg als je binnenshuis werkt voor een goede verluchting en maak achteraf alles schoon met water. Niet met een stofzuiger, want die blaast fijne vezels gewoon de lucht in.

· Ongebonden asbest, sterk verweerd asbestcement kan je niet zelf of een veilige manier afbreken. Doe in dergelijke gevallen een beroep op een professionele asbestverwijderaar.

· Hechtgebonden asbestcement in relatief goede staat, brengt u naar het recyclagepark. Om het veilig te deponeren kunt u een stofmasker vragen aan de toezichter. Het asbestcement wordt afgevoerd naar een hiervoor vergunde stortplaats.

· Ongebonden asbesthoud afval moet afgevoerd worden door een erkende overbrenger voor asbestafval.

AANVERWANTE INFO


Zoeken