Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen / Crisiscommunicatie

Crisiscommunicatie

Communicatie tijdens crisissituaties in de gemeente Stabroek.

Zoals overal kan er ook in onze gemeente onverwacht iets ernstig gebeuren met eventueel een acuut gevaar tot gevolg voor onze inwoners. Bijvoorbeeld een grote brand, een bedrijfsincident in de haven, extreem stormweer, een aangekondigde stroompanne. Onze ligging, naast een uitgestrekt havengebied met uiteenlopende industriële activiteiten gepaard met een grote mobiliteit, is speciaal en bepalend voor bepaalde grote incidenten. Bijzondere omstandigheden vragen om speciale maatregelen, ook op vlak van informatie en communicatie. Op deze pagina willen we u voorlichten over hoe de crisiscommunicatie wordt uitgevoerd in Stabroek, zodat u op het juiste moment de informatiebronnen kan raadplegen.

 

Waar moet u actuele informatie zoeken?

Waar kan ik actuele informatie vinden die mij een beter beeld geven over de situatie? Waar vind ik de info over de maatregelen die de gemeente afkondigt?

De actuele berichtgeving wordt steeds gegeven via de volgende vaste kanalen (niet tijdens een algemene aangekondigde stroompanne):

- de homepage van de gemeentelijke website (er loopt op de homepage vlak onder het blauwe blok een bewegende link van rechts naar links, klik deze link aan en u komt op de infopagina)

- de crisis facebookpagina van de gemeente (#stabroekalarm).

- het crisis twitterkanaal van de gemeente (#stabroekalarm).

 

Bijkomend (als daartoe wordt beslist) kan de gemeente berichten verspreiden via VRT radio, regionale televisie en kan er een infolijn met een gratis telefoonnummer worden geopend.

Belangrijk: bel niet naar de noodnummers van politie en/of brandweer voor informatie over een crisissituatie. Raadpleeg onze 3 infokanalen of luister naar radio of tv. Bel politie (101) of brandweer/ziekenwagen (112) enkel als u dringende hulp nodig hebt. 

 

rsss

RSS feeds?

RSS is een manier om rechtstreeks op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsberichten op onze website. Door te abonneren op de RSS-lezer verwittigt deze u automatisch wanneer er iets nieuws verschijnt. Zo hoeft u niet telkens naar onze website te gaan om te zien of er nieuwe berichten zijn .
RSS staat voor Really Simple Syndication. Het is een internationale standaard die het u gemakkelijker maakt te volgen! Abonneren op de RSS-feeds.

 

 

Disclaimer interactie op de sociale media

Reacties op officiële tweets op de sociale mediakanalen 'stabroekalarm' van volgers worden steeds gelezen. Indien noodzakelijk wordt kort gereageerd of volgt een uitgebreidere reactie op een later tijdstip. Een korte dialoog aangaan tijdens een crisismoment is niet mogelijk.

Reacties en opmerkingen zijn zeker welkom. Daar hoort in bepaalde omstandigheden ook een kritische noot bij. Terechte kritiek kan ons immers helpen om onze dienstverlening te blijven verbeteren. Houd er echter rekening mee dat reageren enkel kan op een beschaafde manier. Ongepast taalgebruik of onbeleefde reacties worden meteen verwijderd en/of geblokt.

Is er geen alarm dan worden onze sociale media kanalen 'stabroekalarm' enkel op weekdagen tijdens de kantooruren (9u00 tot 17u00) gemonitord. Vragen/meldingen die in het weekend of buiten de kantooruren binnenkomen, worden de eerstvolgende werkdag behandeld. Hebt u dringende hulp nodig van brandweer, ziekenwagen of politie contacteer deze dan op de noodnummers 112 (brandweer/ziekenwagen) en 100 (politie). Ook voor niet dringende hulp kan u niet terecht op onze sociale media, hier moet u beroep doen op de normale contactnummers van de hulpdiensten: politiepost Kapellen 03 660 09 70 of politiepost Stabroek 03 660 09 30. Brandweer niet dringende hulp: 03 605 57 65.

 

Hoe worden de inwoners gealarmeerd?

Een verwittiging over een acuut gevaar wordt gegeven op volgende manieren:

- door politie of brandweer huis-aan-huis of via een radiowagen).

- Be-Alert (momenteel nog CIN, modernisering vanaf eind 2016: telefoon/GSM gesproken boodschap over het incident en voorzorgsmaatregelen).

- sirenes (nucleair, biologisch en chemisch alarm: er staan 2 sirenes in de gemeente (Krekelberg en Geelvinckstraat) en eentje ter hoogte van de havenweg tussen de afrittencomplexen Hoevenen en Stabroek).

De alarmering en einde alarm worden bijkomend ondersteund door eventuele verspreiding van BIN-berichten (enkel in BIN-zones en voor aangesloten leden van het BIN).

 

Bij de alarmering wordt gewoonlijk (afhankelijk van het type incident) een gedragsregel afgekondigd, bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten, binnen blijven, maak u klaar voor evacuatie, ....

Ga naar het overzicht van de maatregelen.

 

Hoe wordt het einde van een alarm meegedeeld?

Het einde van het alarm voor de (betrokken) inwoners wordt afgekondigd via:

- Be-Alert.

- de homepage van de gemeentelijke website.

- de sociale media kanalen van de gemeente.

 

face

twitter

AANVERWANTE INFO


Zoeken