Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Voorzorgsmaatregelen

Voorzorgsmaatregelen zijn welbepaalde gedragsrichtlijnen die eventueel dwingend (verplicht te volgen) met een politiemaatregel opgelegd worden: 

 

ga binnen

Ga en blijf binnen
Blijf binnen, waar u zich ook bevindt: thuis, op kantoor, op school, in een winkel of in uw wagen. Indien u zich buiten bevindt, stap dan ergens binnen waar u beschut bent en blijf daar tot het einde van het alarm. Breng iedereen die onbeschut is naar binnen: volwassenen, kinderen en huisdieren.

 

 

 

ramen en deuren

Sluit ramen en deuren
Sluit ramen en deuren van uw woning en schakel de automatische ventilatie uit (alles uitschakelen wat rook of gassen zou kunnen doorlaten). In de wagen sluit u de raampjes en het open dak en schakelt u de verwarming, ventilatie en airconditioning uit.

 

 

 

radio

Luister naar de radio of kijk tv
Stem af op de gemeentelijke informatiekanalen. U dient daarvoor wel over een internetverbinding te beschikken. Eventueel wordt een speciaal infonummer meegedeeld waar informatie kan verkregen worden over familieleden die betrokken zijn in de noodsituatie.

Eventueel ook, als dit zo wordt aangekondigd, op VRT-radio's of regionale televisie.  

 

 

Niet bellen

Vermijd onnodig telefoneren
Grijp niet onnodig naar uw (vaste of mobiele) telefoon. De telefoonlijnen moeten vrij blijven voor de hulpdiensten.

Bel niet onnodig naar de noodnummers van politie en brandweer.

 

 

laat kinderen

Laat uw kinderen op school
Indien uw kinderen op school zijn, ze zijn hier veilig. Hun leerkrachten kennen de vijf beschermende maatregelen en passen deze toe. Ga uw kinderen dus niet halen op school, u zou hen en uzelf in gevaar kunnen brengen.

 

 

 

 

Wat kan u nog meer doen?

Meer info over aanbevelingen bij noodsituaties en voorbereiding vindt u op volgende websites:

 

seveso  of  nucleair risico

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken