Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Duurzaam bouwen

Bij duurzaam bouwen is er aandacht voor het milieu, maar zeker ook voor aspecten als gezondheid, kwaliteit, comfort en esthetiek.
Bij duurzaam bouwen wordt rekening gehouden met:

  • Ruimtegebruik
  • Energiegebruik
  • Waterhuishouding
  • Materiaalgebruik

 

Meer info vindt u op volgende websites:

http://www.vibe.be/
http://www.kampc.be/

 

bouw duurzaam

Tips voor een duurzame (ver)bouwer

 

Duurzaam bouwen betekent bouwen op zo'n manier dat wereldwijd een gezonde, ecologische en sociaal aanvaardbare leefomgeving geschapen wordt voor de huidige én de toekomstige generaties. Volgende aspecten van duurzaam bouwen komen aan bod: ruimtegebruik, energie, water en materialen.

 

Verbouwen is beter dan bouwen.
Het neemt geen extra open ruimte in beslag, levert minder afval op, kost minder grondstoffen en energie. Er is geen enkele reden om de schaarse open ruimte vol te bouwen. Die hebben we immers nodig voor natuur, landbouw en recreatie.

 

Deel uw woning in in temperatuurzones.
Oriënteer de leefruimtes op het zuiden.
De garage, wc, gangen en bergruimte hebben minder warmte nodig. Zo vormen deze noordelijke zones een buffer tussen de koude buitenlucht en de te verwarmen kamers in huis.
Wist u dat u met een goed georiënteerd huis met afsluitbare luiken aan de ramen tot 34% op de verwarmingsfactuur kan besparen?

 

Doe meteen goed wat u de eerste 40 à 80 jaar niet kan veranderen.
Eerst alles afwerken en pas later isoleren kost veel meer tijd en geld dan eerst degelijk isoleren en laten afwerken. En dan zit u geen twee keer in het stof.

 

Hoe meer u isoleert, hoe beter u moet ventileren.
Met gemiddeld 20 cm isolatie op het dak, 15 cm in de muur en 10 cm in de vloer, hebt u een lage energiewoning met een even lage energiefactuur. Dik isoleren is één van de goedkoopste manieren om energie én geld te besparen. Maar let op: de keerzijde van goed isoleren is ventileren.

 

Gebruik zonne-energie.
De warmte van de zon komt niet alleen door het venster naar binnen. Ook zware materialen zoals tegels of natuursteen slaan warmte op en geven die langzaam af in huis. Zonnepanelen op het dak kunnen dienen om water te verwarmen of om elektriciteit op te wekken.

 

Wist u dat u met een zonneboiler al snel 50 % per jaar bespaart op waterverwarming voor de badkamer en de keuken.
Een kleine zonneboilerinstallatie hebt u al vanaf zo'n 2500 euro.

 

Bespaar op kraantjeswater.
Waterbesparende kranen en douchekoppen of regenwater voor toiletspoeling. U kan heel eenvoudig op kraantjeswater besparen.
Slechts 2% van het water op aarde is geschikt voor consumptie. Het overgrote deel van de wereldwatervoorraden bestaat uit zout water.

 

Gebruik materialen uit hernieuwbare grondstoffen, liefst uit eigen streek.
Grondstoffen die zich vanzelf hernieuwen, geraken nooit uitgeput. Gebruik die zoveel mogelijk. Voorbeelden zijn: fsc-hout, linoleum, natuurverven,… Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook gezonder dan vele andere.

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken