Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Energieprestatiecertificaat

epcSinds 1 november 2008 moet bij de verkoop van een woning een Energieprestatiecertificaat (EPC) worden afgeleverd. Sinds 1 januari 2009 geldt dat ook bij verhuur. Zo'n EPC geeft de energiezuinigheid van een woning aan en bevat tips om het energieverbruik van de woonst te verlagen.

 

Op 1 januari 2010 werd de energieprestatieregelgeving strenger. De belangrijkste wijziging is dat nieuwe woningen, appartementen en studio’s, met aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2010, maximaal E80 op het vlak van energieprestatie mogen behalen (in plaats van maximaal E100 tot en met 31 december 2009). Daarnaast moeten zowel bij nieuwbouw, verbouwingen als uitbreidingen de buitenmuren en daken beter worden geïsoleerd. Om de nieuwe isolatie-eisen te behalen zal ofwel een dikkere thermische isolatie, ofwel een beter isolerende thermische isolatie nodig zijn. Praktisch betekent dat in buitenmuren zeker +/- 8 cm minerale wol, +/- 7 cm XPS of +/- 6 cm pur. In daken is minstens 15 cm minerale wol vereist. Mogelijk zijn er grotere dikten nodig om de woning te laten voldoen aan maximaal E80 en K45. De globale isolatie-eis van maximaal K45 en de verplichte minimale gecontroleerde ventilatie voor een gezond binnenklimaat blijven behouden.

 

Het bouwen van een meer energiezuinige woning zal wat extra investering vergen, maar met de huidige en te verwachten energieprijzen wordt die meerinvestering binnen een aanvaardbare termijn terugverdiend door een lagere energiefactuur. Daarna hebt u zuivere winst in de portemonnee.

 

Meer informatie vindt u door te surfen naar http://www.energiesparen.be/, de website van het Vlaams Energieagentschap.  

 

Uw architect zal u bijstaan bij de realisatie van een woning die aan de strengere energieprestatie-eisen voldoet. Een lijst van architecten die het label van ‘energiebewust architect’ hebben verkregen, kunt u raadplegen op http://www.energiebewustarchitect.be/

 

Zoekt u de dichtstbijzijnde energiedeskundige?

Wenst u meer informatie over het EPC ?

Volg dan deze link : epcdeskundigen

logo epc deskundigen

AANVERWANTE INFO


Zoeken