Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Rattenbestrijding

bruine rat

Wie moet ratten bestrijden?

De wetgeving bepaalt dat een particulier, zijnde een eigenaar, huurder, gebruiker op hun terrein inclusief de private grachten moet zorgen voor de bestrijding van ongedierte. Op het openbaar domein staat de gemeente of de provincie in voor de bestrijding.

Om onze inwoners te ondersteunen bij de bestrijding van de bruine rat kunnen inwoners gratis een bepaalde dosis rattengif bekomen.

Dit is verkrijgbaar op volgende locaties:

  • administratief centrum, Dorpsstraat 45
  • milieudienst op het gemeentehuis
  • gemeentemagazijn in de Krekelberg

 

Opgelet met de chemische bestrijding! Het rattenvergif leg je best op een afgeschermde plaats: bv in een buis of speciaal ontworpen doos. Dit eerst en vooral voor de veiligheid naar kinderen toe maar ook om opname door andere dieren te vermijden. Bij hoge populatie van ratten moet u voldoende gif uitleggen op verschillende plaatsen. Blijf gif leggen tot het niet meer wordt opgenomen. De nodige veiligheidsmaatregelen tegen vergiftiging moet je in acht nemen.

De mechanische bestrijding kan gebeuren met vallen, klemmen, inloopkooitje, … Tip: gebruik aantrekkelijke lokazen zoals maïskolven, haringkoppen, …

De gemeente is verantwoordelijkheid voor de rattenbestrijding op openbare waterlopen en weggrachten. De gemeente en de provincie zetten hiervoor een rattenvanger in. Deze zet vallen uit op de waterlopen waar aanwezigheid van de bruine rat is vastgesteld. Wil je melding maken van ratten op het OPENBAAR domein, dan kun je contact opnemen met de milieudienst T 03 210 11 50 of mail naar milieudienst@stabroek.be.  

 

Meer info en tips over rattenbestrijding vindt u in de brochure van de provincie Antwerpen.

 

U kan ook steeds beroep doen op de milieudienst voor advies bij uw rattenbestrijding!

AANVERWANTE INFO


Zoeken