Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Sneeuw- en ijsruiming

De gemeente strooit volgens een strooiplan. Een goede raad als je onderweg bent in de sneeuw: wees altijd voorzichtig en pas steeds uw rijstijl aan de omstandigheden op de weg aan.

Bij ijzel en sneeuwval wordt de gemeentelijke strooidienst gealarmeerd door de politiezone.
 
Het gemeentelijk strooiplan heeft volgende uitgangspunten:
- prioriteit 1: de hoofdkruispunten, de schoolfietsroutes (fietspaden) en de routes + op/afstapplaatsen van de Lijn.
- prioriteit 2: verbindingswegen met druk verkeer, de schoolomgevingen en openbare gebouwen en de bedieningswegen van de wijken.
- prioriteit 3: de straten in de wijken en minder prioritaire fietspaden.
 
In principe (afhankelijk van de omstandigheden) wordt de ganse prioriteitenlijst op 2 dagen afgewerkt (zoniet 3 dagen). Als het bijvoorbeeld continue sneeuwt dan dient de prioriteit 1 meer dan 1 keer per dag opgenomen te worden en dit is dan ten nadele van de andere prioriteiten. Worden niet gestrooid: doodlopende straten of met weinig bewoning, landbouwwegen, opritten garages, voetpaden, voetpaden voor onbebouwde percelen. De gemeente kan tot 3 strooiwagens (1 voor de fietspaden) inzetten.
Het strooiplan wordt bijgestuurd naargelang er tekorten optreden in de zoutleveringen. Vanaf dan wordt er zuinig omgesprongen met de voorraad en wordt enkel prioriteit 1 en delen van prioriteit 2 gestrooid.
 

ik strooi mee

 

Het Vlaamse gewest strooit de gewestwegen N111 (Driehoek, Hoogeind, Dorpsstraat, Laageind), N114 (Kleine Molenweg, Ettenhoven, Kerkstraat, Markt en Antwerpse Steenweg) en N11 (Puttestraat) in onze gemeente.

De gemeentelijke strooidienst strooit niet op privédomeinen zoals op parkings van de supermarkten.

Het Stabroekse strooiplan kan geraadpleegd worden op de gemeentelijke website.

 

Waar strooit de gemeente niet?

De gemeente strooit niet in straten waar weinig of geen verkeer doorrijdt. Dat komt omdat er gestrooid wordt met droog zout. Deze techniek heeft zijn beperkingen. Als er onvoldoende verkeer is, heeft het geen zin om hier te strooien. Voor een efficiënte dooi moet het autoverkeer het zout omzetten en verspreiden op de rijweg. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er alleen plassen met dooiwater en die vriezen opnieuw aan. In deze straten moeten bestuurders altijd voorzichtig zijn en hun rijstijl aanpassen. Ook in straten met weinig manoeuvreerruimte komt de strooiwagen niet.

 

Doe mee!

We roepen onze inwoners op om de stoep voor hun deur sneeuw/ijsvrij te maken en dit zo te houden tijdens de vorst. De sneeuw en ijsschollen moeten op de rand van de rijweg neergelegd worden, de rioolmonden en straatgoten moeten echter vrijgelaten worden. In gebouwen met meerdere appartementen staan de bewoners van de benedenverdieping in voor het schoonmaken van het voetpad (dit kan ook anders geregeld zijn in het huishoudelijk reglement van de eigenaars).

Bij vriesweer is het ook verboden water op de openbare weg te gieten of te laten lopen.

Strooizout is niet verkrijgbaar of te koop bij de gemeente.

 

Wees solidair!

Sneeuwruimen is voor minder mobiele of oudere hulpbehoevende inwoners niet vanzelfsprekend. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk. Als goede buur kan je deze mensen bijstaan en hun stoep sneeuw- en ijsvrij maken. 

 

AANVERWANTE INFO


Zoeken