Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen / Crisiscommunicatie

Crisiscommunicatie

Communicatie tijdens crisissituaties in de gemeente Stabroek.

Zoals overal kan er ook in onze gemeente onverwacht iets ernstig gebeuren met eventueel een acuut gevaar tot gevolg voor onze inwoners. Bijvoorbeeld een grote brand, een bedrijfsincident in de haven, extreem stormweer, een aangekondigde stroompanne. Onze ligging, naast een uitgestrekt havengebied met uiteenlopende industriële activiteiten gepaard met een grote mobiliteit, is speciaal en bepalend voor bepaalde grote incidenten. Bijzondere omstandigheden vragen om speciale maatregelen, ook op vlak van informatie en communicatie. Op deze pagina willen we u voorlichten over hoe de crisiscommunicatie wordt uitgevoerd in Stabroek, zodat u op het juiste moment de informatiebronnen kan raadplegen.

 

Waar moet u actuele informatie zoeken?

Waar kan ik actuele informatie vinden die mij een beter beeld geven over de situatie? Waar vind ik de info over de maatregelen die de gemeente afkondigt?

De actuele berichtgeving wordt steeds gegeven via de volgende vaste kanalen (niet tijdens een algemene aangekondigde stroompanne):

- de homepage van de gemeentelijke website (er loopt op de homepage vlak onder het blauwe blok een bewegende link van rechts naar links, klik deze link aan en u komt op de infopagina)

- de crisis facebookpagina van de gemeente (#stabroekalarm).

 

Bijkomend (als daartoe wordt beslist) kan de gemeente berichten verspreiden via VRT radio, regionale televisie en kan er een infolijn met een gratis telefoonnummer worden geopend.

Belangrijk: bel niet naar de noodnummers van politie en/of brandweer voor informatie over een crisissituatie. Raadpleeg onze 3 infokanalen of luister naar radio of tv. Bel politie (101) of brandweer/ziekenwagen (112) enkel als u dringende hulp nodig hebt. 

 

rsss

RSS feeds?

RSS is een manier om rechtstreeks op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsberichten op onze website. Door te abonneren op de RSS-lezer verwittigt deze u automatisch wanneer er iets nieuws verschijnt. Zo hoeft u niet telkens naar onze website te gaan om te zien of er nieuwe berichten zijn .
RSS staat voor Really Simple Syndication. Het is een internationale standaard die het u gemakkelijker maakt te volgen! Abonneren op de RSS-feeds.

 

 

Disclaimer interactie op de sociale media

Reacties op officiële tweets op de sociale mediakanalen 'stabroekalarm' van volgers worden steeds gelezen. Indien noodzakelijk wordt kort gereageerd of volgt een uitgebreidere reactie op een later tijdstip. Een korte dialoog aangaan tijdens een crisismoment is niet mogelijk.

Reacties en opmerkingen zijn zeker welkom. Daar hoort in bepaalde omstandigheden ook een kritische noot bij. Terechte kritiek kan ons immers helpen om onze dienstverlening te blijven verbeteren. Houd er echter rekening mee dat reageren enkel kan op een beschaafde manier. Ongepast taalgebruik of onbeleefde reacties worden meteen verwijderd en/of geblokt.

Is er geen alarm dan worden onze sociale media kanalen 'stabroekalarm' enkel op weekdagen tijdens de kantooruren (9u00 tot 17u00) gemonitord. Vragen/meldingen die in het weekend of buiten de kantooruren binnenkomen, worden de eerstvolgende werkdag behandeld. Hebt u dringende hulp nodig van brandweer, ziekenwagen of politie contacteer deze dan op de noodnummers 112 (brandweer/ziekenwagen) en 100 (politie). Ook voor niet dringende hulp kan u niet terecht op onze sociale media, hier moet u beroep doen op de normale contactnummers van de hulpdiensten: politiepost Kapellen 03 660 09 70 of politiepost Stabroek 03 660 09 30. Brandweer niet dringende hulp: 03 605 57 65.

 

Hoe worden de inwoners gealarmeerd?

Een alarm en de voorzorgsmaatregelen bij een acuut gevaar wordt gegeven op volgende manieren:

- Be-Alert (SMS, gesproken boodschap via de telefoon of GSM, e-mail, afhankelijk van uw registratie in Be-alert)

- Door politie of brandweer huis-aan-huis of via een radiowagen.

- Radio of TV.

- Sociale media van de gemeente of hogere overheid.

Idem voor de mededeling van het 'einde alarm'. 

 

Bij de alarmering wordt gewoonlijk (afhankelijk van het type incident) een gedragsregel afgekondigd, bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten, binnen blijven, maak u klaar voor evacuatie, ....

Ga naar het overzicht van de maatregelen.

 

Mededeling

Het sirenenetwerk met onder andere 2 sirenes in Stabroek en Hoevenen, deze  konden ingezet worden bij eventuele noodsituaties bij een nucleaire site of een Seveso-bedrijf, zijn niet meer actief.

Met de komst van BE-Alert heeft de federale overheid  e voor geopteerd om het sirenenetwerk af te bouwen. Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk dit niet langer actief in België.

Met BE-Alert is het mogelijk om de bevolking te alarmeren in heel het land en is het mogelijk om diverse boodschappen duidelijk te communiceren via SMS of een gesproken bericht. Registreer je in BE-Alert en kies zelf je informatiekanalen.

 

Hoe wordt het einde van een alarm meegedeeld?

Het einde van het alarm voor de (betrokken) inwoners wordt afgekondigd via:

- Be-Alert.

- de homepage van de gemeentelijke website.

- de facebook doelgroeppagina 'alarm' van de gemeente.

 

face

AANVERWANTE INFO


Zoeken